Stavební průmysl prochází obdobím velkých změn – ceny materiálů se zvyšují, hrozí nedostatek slínku, roste tlak na ekologičnost výroby materiálů i udržitelnost samotných staveb.

Důvodem jsou nejen rostoucí náklady vstupů (např. elektrické energie), ale také zvyšující se cena emisních povolenek, která provozovatele nutí investovat do nových výrobních zařízení i tehdy, kdy by v rámci běžného opotřebení nebyla modernizace zatím nutná. Tyto nákladné investice se pak promítají do ceny produktu.

Zároveň nabývá na síle i ekologický rozměr výroby materiálu a realizace staveb. Zásadním krokem, který betonáře čeká, proto není jen modernizace výroby, ale i spolupráce s cementáři na snižování slínkového faktoru u pojiv použitých ve výrobě.

Ke slovu se tak dostávají směsné cementy, u kterých je část slínku nahrazena jinou příměsí a které se tak v kombinaci s nejmodernějšími přísadami stávají pojivem budoucnosti.

Zdroj: CEMEX

Používání směsných cementů je navíc léty prověřené – v minulosti se směsné cementy na stavbách v českých zemích používaly, dokud nebyly vytlačeny trendem portlandského cementu. Ten výrobci a zpracovatelé preferují dodnes – je to jednoduché a pohodlné řešení. Portlandský cement je sice univerzální, ale ani tak není ideálním řešením pro všechny projekty.

Změna klimatu a narůstající tlak na udržitelnost nás nicméně postupně nutí pohodlná řešení opouštět. V případě alternativního použití směsných cementů se nejedná o krok zpátky, ba právě naopak. Směsné cementy jsou sice technologicky náročnější na výrobu, my ale žijeme v době, kdy vysoká technologická náročnost není již žádnou překážkou.

Zdroj: CEMEX

Nebojme se přísad!

Nejčastější laickou reakcí na návrh použití směsných cementů je argument, že materiál nebude pevný a kvalitní, případně že přísady jsou potenciálně rizikové.

Éra starých jednoduchých přísad je ale dávno pryč. Dnes máme k dispozici moderní kombinované přísady, např. vysokohodnotné polykarboxylátétery. Lze je různě kombinovat s dalšími surovinami, křížit je a modifikovat je. Dají se u nich přesně definovat vlastnosti, které zásadně vylepšují vlastnosti stavebních materiálů – upravují zpracovatelnost betonu a pozitivně ovlivňují vlastnosti ztvrdlého betonu, kvalitu povrchů i dlouhodobou odolnost.

Nejmodernější přísady jsou výsledkem dlouhodobého výzkumu a vývoje a jsou důkazem toho, že pojem cementářství dnes neznamená jen partu dělníků s lopatami, ale že jde o neustále se rozvíjející vědecký obor, který umožňuje využívat ty nejmodernější technologie.

Zdroj: CEMEX

Na prahu velké změny

V České republice se již postupně začínají objevovat projekty, které při stavbě zohledňují i ekologické hledisko, a objevují tak možnosti, které použití moderních směsných cementů přináší. Věříme, že již brzy přestanou být směsné cementy pouhou vhodnou alternativou a že se díky svým výjimečným vlastnostem a variabilitě stanou v projektových dokumentacích jedním z hlavních používaných pojiv.

Staňte se součástí moderního trendu a při přípravách svých projektů kontaktujte technology, kteří vám poradí, jaký materiál na vaše stavby použít. Seznamte se se směsnými cementy a budete překvapeni, jaké možnosti se před vámi otevřou