Brzy začne výstavba druhého přivaděče k již dokončené dálnici D35. Po zahájení stavby mezi obcemi Časy a Holice se dočkají také obyvatelé Rokytna.

ŘSD zahájilo výstavbu přivaděče na dálnici D35 od Holic. (13. června 2022)

ŘSD zahájilo výstavbu přivaděče na dálnici D35 od Holic. (13. června 2022) 

Přípravu stavby obchvatu obce a navazující části k nynější I/35 má na starosti krajská Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS PK). Ta v minulých dnech podepsala smlouvu s firmou Strabag, která 4 018 metrů dlouhou silnici postaví za 207 milionů bez DPH.

Odhad silničářů při vypsání zakázky byl jen o cca 7 milionů vyšší. Přivaděč chtělo stavět šest zájemců. Strabag přitom staví i zmíněný přivaděč od Holic, který je v režii státního ŘSD.

Ale stejně jako v případě státu, tak i tato krajská stavba nabrala značné zpoždění. Ještě v roce 2018 Pardubický kraj tvrdil, že stavitele vybere do konce roku 2019, stavbu zahájí na jaře 2020 a dokončí ji v prosinci 2021.

To však byla zprovozněna jen samotná dálnice z Opatovic do Časů bez jakéhokoliv přivaděče. Nákladní a osobní auta tak stále jezdí přes Rokytno po silnici II/298.

Nový obchvat začne na mimoúrovňové křižovatce u Rokytna, které východně obejde a na svém konci se jeho trasa napojí na I/35 mezi Býští a Chvojencem. Součástí stavby jsou i tři křižovatky.