Benešov chce přestavět hlavní budovu v bývalých Táborských kasárnách na základní školu. Pokud by to nebylo technicky možné, dá takzvaný bigopalác zbourat a školu postaví na jeho místě. Na projekt se město bude snažit získat dotaci, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS).

„Uděláme stavebně technický průzkum aktuálního stavu budovy a ten nám řekne, jestli se ta budova dá zachránit,“ uvedl Tichovský. Vedení města by uvítalo, kdy se budova bourat nemusela. Mimo jiné i proto, že jde o dominantu města známou ze starých pohlednic.

„Pokud se s tím architekt popere, tak bychom budovu chtěli zachránit. Památkově chráněná není, ale patří ke koloritu Benešova,“ uvedl starosta Jaroslav Hlavnička (Volba pro Benešov). Uvnitř by podle něj mělo vzniknout 27 tříd, tři v každém ročníku. Bude však ještě nutné postavit vedle budovy další zázemí, například školní jídelnu.

Bývalá vojenská budova má vysoké stropy a jsou v ní dlouhé chodby. Podle Tichovského se nabízí jen přestavba na školu nebo na úřad, ten ale město nepotřebuje. „Na nic jiného budova využitelná není,“ dodal místostarosta.

V části pětadvacetihektarového areálu začala už dříve bytová výstavba, která se řídí regulačním plánem. Město nyní připravuje změnu územního plánu, jež umožní další rozvoj kasáren. V areálu se počítá i s občanskou vybaveností. Kromě školy by tam měla vzniknout školka, parkovací dům nebo sportoviště.

Bývalé vedení Benešova chtělo v chátrajícím brownfieldu, který kdysi město převzalo od armády, postavit zábavní centrum typu Mirákula, Techmanie nebo Legolandu, což mělo posílit turistický ruch. Současné vedení radnice to odmítá.