Úpravy Mendlova náměstí v Brně

Přístřešky se zelenými střechami, nové stromy a záhony s trvalkami, širší chodníky nebo kultivované prodejní stánky, už za dva roky by se Brňané měli dočkat hezčího Mendlova náměstí. Kancelář architekta města Brna (KAM) připravila studii na částečné úpravy veřejného prostranství. Ty mají navázat na plánovanou výměnu parovodů v příštím roce. Město nyní podle studie zadá vypracování projektu na rekonstrukci, počítá s investicí přes 40 milionů korun.

„Před dvěma lety jsme připravili ideovou urbanistickou soutěž, která přinesla celkové řešení Mendlova náměstí. Realizace vítězného návrhu může trvat ještě dlouho, je totiž závislá na celkové změně organizace dopravy na náměstí. Brňané už ale na zlepšení jeho stavu čekají desítky let, proto jsme navrhli dílčí úpravy,“ uvedl ředitel KAM Michal Sedláček.

Kancelář městského architekta pracovala na studii od podzimu loňského roku. „Cílem dílčích úprav je přinést větší komfort tisícům lidí, kteří prostor každodenně využívají. Zároveň chceme vytvořit důstojné místo pro umístění uměleckého díla na počest výročí otce moderní genetiky,“ dodal Sedláček. Na podobu uměleckého díla k příležitosti dvou set let od narození J. G. Mendela plánuje město vypsat soutěž.

„Hlavní myšlenkou návrhu je rozčlenit prostor Mendlova náměstí na menší atraktivní, přehledné a dobře vybavené části. Toho docílíme zejména výsadbou nových stromů a trvalkových záhonů, rozšířením ploch pro pěší i trhovce, odstraněním bariér, snížením počtu trakčních stožárů a výměnou mobiliáře,“ popsal konkrétní změny vedoucí oddělení veřejného prostoru KAM David Zajíček.

„Společně s tímto najdeme, nebo navrhneme i nové typy zastávkových přístřešků se zelenou střechou, plakátovacích ploch a prodejních stánků, které budou vhodné pro použití v historickém centru i ostatních částech města,“ doplnil Zajíček.

V rámci přeložení parovodu, výsadby nových stromů a předláždění prostranství chce KAM prověřit také možnosti zavedení systému hospodaření s dešťovou vodou. S úpravami Mendlova náměstí by mělo Brno začít v příštím roce, hotové mají být do poloviny roku 2022.
tisková zpráva KAM Brno

Doplněno Stavbaweb:
Předmětem soutěže bylo urbanisticko-architektonické řešení Mendlova náměstí pro nalezení hodnotného, koncepčního návrhu jako podkladu pro rozhodnutí o dalším vývoji, či jako podkladu pro změnu Územního plánu města Brna a změnu regulačního plánu Městské památkové rezervace Brno. Dopravní infrastruktura byla řešena na základě koncepce dopravního řešení.
S ohledem na složitost zadání soutěže byla soutěž vyhlašována jako vyzvaná, a proto se do ní nebylo možné přihlásit.
1. cenu získal návrh Michala Palaščáka, Michala Poláše a Jana Flídra.