Interiérové dveře jsou často přehlíženým, avšak důležitým designovým prvkem. Při zařizování domu či bytu se může stát, že se výběr dveří odbude a upřednostní se nejlevnější varianta. I když mohou i tyto dveře sloužit, mají často krátkou životnost a ani po estetické stránce nejsou tou pravou volbou. Jak se tedy v široké nabídce interiérových dveří neztratit a vybrat ty nejlepší ze všech?

Konstrukce dveří je složena z rámu, opláštění a dále případně z výplně neboli jádra. Opláštění může být z dřevního masivu, skla nebo plastu, případně také z hliníku či oceli, jež se využívají spíše u dveří exteriérových. V jádru dveří se mohou objevit různé výplně. Za účelem zvýšení akustického útlumu a tepelné izolace jsou interiérové dveře vyplňovány nejčastěji papírovou voštinou, což je tvrzený papír připomínající včelí plástev. Běžnému provozu domácnosti vyhovuje i takzvaná DTD dřevotřísková dutina, která má lepší izolační vlastnosti. Skvělou alternativou může být lehčená lněná deska. Při výběru dveří je důležité nejen konstrukční provedení, ale také velikost průchodu. Minimální šířka vnitřních dveří pro jednu osobu začíná na 600 milimetrech.

Materiál a úprava hrají prim: elegantní dřevo i odolný laminát

Široká škála dostupných materiálů i rozmanitost designových provedení dělají z interiérových dveří neuvěřitelně variabilní prvek, jenž dokáže podtrhnout celkový vzhled interiéru. Vybrat vhodný materiál dveří je tak trochu alchymie. Zvolený materiál totiž výrazně ovlivňuje jejich životnost, vzhled i celkovou odolnost. Velký vliv má na to také jejich povrchová úprava, která může interiér buď pozdvihnout a propůjčit mu jiskru, nebo naopak. Nejběžnější variantou v českých domácnostech jsou bezesporu dveře dřevěné, které se navíc vyrábějí v mnoha různých povrchových úpravách. Dřevěné dveře jsou vhodné v podstatě do jakéhokoli interiéru, nejlépe ale vyniknou v minimalisticky zařízené domácnosti nebo v domácnosti ve skandinávském či rustikálním stylu, kde právě dřevo a další přírodní materiály hrají prim. V moderních interiérech v poslední době kralují především exotické dřeviny.

U většiny dřevěných dveří se lze setkat s vysokou odolností a především houževnatostí, nejčastěji jsou využívány dřevěné dýhy. Tato povrchová úprava představuje i pro ty nejnáročnější uživatele estetickou špičku. Interiérové dveře v dýze jsou příjemné na dotek i pro oko. Dýhované dveře mají také specifickou vůni, která dodá interiéru jedinečné kouzlo a domácí atmosféru. Dokonale se hodí k masivnímu dřevěnému nábytku. Dýha má ale i své nevýhody. Asi největší z nich je náchylnost k působení vlhkosti, kterou lze ale vyřešit finální povrchovou úpravou, jako je UV lak ve dvou vrstvách, který zabraňuje stárnutí a změnám barev dýh. Pozor také na to, že dýhový povrch často vyžaduje velmi jemný přístup při údržbě a čištění. Nejlevnější povrchovou úpravou jsou poté lepicí fólie, jež se dnes už příliš nevyužívají, protože mají jen minimální odolnost vůči mechanickému poškození.

Pokud od interiérových dveří vyžadujete absolutní odolnost vůči opotřebení, dejte šanci laminátovému povrchu CPL. Lisovaný laminát je tvořen několika vrstvami papíru napuštěného viditelnou pryskyřicí, což mu propůjčuje vysokou odolnost proti poškrábání a poškození. Další předností laminátu je jeho snadné čištění a barevná stálost. Laminátové dveře jsou tak vhodné třeba do vlhkých prostor, jako jsou kuchyně nebo koupelna. Dalším typem jsou dveře stříkané. Povrch těchto dveří je sice méně odolný vůči poškození, zato je velmi populární díky své rozmanitosti barev a široké nabídce modelů. Posuvné dveře jsou skvělým řešením, jak oddělit interiér například od šatny. Na obrázku barevné provedení Eco Top – světlý ořech .

Nadčasové skleněné dveře budou klenotem interiéru

Výraznou změnou ve vašem interiéru může být i výměna běžných plných otočných dveří za celoskleněné, jež jsou další oblíbenou variantou. Skleněné interiérové dveře jsou vysoce elegantním řešením vhodným pro všechny stylové a moderní interiéry. Výhoda skla tkví ve schopnosti přivést denní světlo tam, kam by se jinak dostalo jen omezeně nebo vůbec. Celoskleněné dveře jsou tak nedocenitelné například v předsíni či koupelně. Využít je lze také jako nevšední prvek, sloužící k oddělení kuchyně od obývacího pokoje. Speciálním typem jsou dále posuvné dveře do pouzdra nebo stěny, jež se skvěle hodí do atypických prostor.

Sklo je moderní a odolný materiál, který je pro bytový design jako stvořený. Navíc v porovnání se dřevem není tak náchylné k poškození. Další ceněnou vlastností skleněných dveří je vysoká rezistence vůči vlhkosti, která se objevuje například v prostorách koupelny nebo sauny, což u klasických dřevěných dveří často vede k jejich deformaci. Na druhou stranu sklo tak dobře neizoluje teplo ani hluk. Co se týče akustiky, tu lze u dveří zlepšit použitím různých měkčených gum v zárubni. Dveře ze skla jsou dnes navíc plně bezpečným řešením, vyrábějí se z tepelně tvrzeného skla standardizované tloušťky osm milimetrů, které splňuje bezpečnostní požadavky. Sklo přitom nemusí být jen kouřové nebo čiré. Výrobci dveří dnes nabízejí také nejrůznější úrovně matu nebo gravírování. Pro zajištění neprůhlednosti volte úpravu dveří s mléčným či kouřovým sklem nebo sklem se strukturou. Naopak průhledné dveře ze skla čirého lze využít především tam, kde je žádoucí ničím nerušený výhled. Sklo je však náročnější na údržbu a náchylnější k zapatlání třeba otisky prstů. Dveře jsou pro estetický dojem interiéru stejně důležité jako výběr podlahové krytiny nebo malba stěn .

Dřevo a sklo – nadčasová kombinace

Těm, kteří váhají mezi elegantním sklem a klasickým masivem, doporučujeme dveře, kde se snoubí oba tyto materiály. Obliba skla v kombinaci se dřevem totiž neustále roste. Prosklené dveře interiér ozvláštní, a navíc do něj vnesou prvek nadčasovosti. Prosklení dveří už primárně neslouží pouze k propouštění světla, ale přebírá spíše dekorativní funkci. Dnes můžete vybírat ze sestav různých materiálů, které se esteticky přizpůsobí barvě stěn či podlah interiéru.

Když se dveře stanou dominantou interiéru

Interiérové dveře se skládají ze zárubně a dveřního křídla. Právě podle dosedání dveřního křídla na zárubeň lze rozlišit dveře falcové a bezfalcové. V Česku jsou tradiční variantou otočné dveře s polodrážkou – tedy falcem. Dnes jsou ale v nabídce i různé varianty falcových dveří – od posuvných do pouzdra nebo do stěny až po ty otočné či skládací. Bezfalcové dveře nemají oproti klasickým profilovanou hranu, takže jejich křídlo tvoří jednu rovinu se zárubní. Navíc vytvářejí velice efektní a designově zajímavý interiérový prvek. Posuvné dveře do pouzdra nebo stěn se skvěle hodí do atypických prostor.

Správná barva umí prostor zvětšit i zútulnit

Pro celistvý a dokonalý vzhled interiéru by měly dveře ladit se zárubní. Naopak barva shodná s podlahou by nedělala dobrotu – prostor by mohl působit příliš unyle. Pokud máte problém s malým prostorem, zkuste sáhnout po dveřích v bílém dekoru, který se vrací do módy. Nejenže je bílá barva nadčasová, ale hodí se i k většině druhů dřeva. S bílými dveřmi tak můžete v budoucnu snáze měnit podlahu či nábytek. Bílé dveře jsou vhodné do místností s malými okny nebo nízkými stropy. O prosvětlení a zvětšení místnosti se postarají také již zmiňované skleněné dveře a posuvné stěny. Naopak tmavé dveře se hodí tam, kde hrozí jejich ušpinění.

Kování jako pomyslná třešnička na dortu

Neméně důležitou součástí dveří, která značně ovlivňuje jejich estetickou funkci, je kování, tedy kliky a panty. Kování by mělo plně korespondovat s prostory, do nichž je určeno. Pro potřeby interiérových dveří můžete vybírat kupříkladu z hliníkového kování, které se do domácností hodí naprosto dokonale. Hliník je na omak příjemný a nestudí.Vybírat lze ze široké škály barevných provedení. Velmi oblíbenou, a navíc i kvalitnější variantou je mosaz, která na dveřích působí obzvláště luxusním dojmem a hodí se do historicky laděných prostor. Cenově nejdostupnější jsou stále kliky plastové, které jsou díky možnosti různého barevného provedení vhodné třeba na dveře do dětských pokojů. Skvěle vypadají také kliky nerezové, obzvláště v minimalistických a moderních interiérech. Kované kliky naopak najdou uplatnění třeba v městských prvorepublikových domech a na chalupách. Mezi aktuální trendy patří ještě antibakteriální kliky z mědi.

Kvalitu materiálu klik násobí i povrchové úpravy, kterých je na trhu několik. Mezi nejpopulárnější patří chrom – lesklý i matný –, nikl, vytvářející luxusní stříbrný vzhled, odolný elox nebo již zmiňovaná mosaz. Vzhled kování je také ovlivněn jeho tvarem. Vybírat můžete z klasického štítového kování z jednoho kusu nebo kování rozetového, které je díky svým ostrým tvarům užívané hlavně v novodobých interiérech. Novinkou je kování zapuštěné do dveřního křídla, dále skryté panty, které učiní dveře nepozorovatelnými, nebo stylové protiskluzové kování s rytinami. I u kování si lze vyhrát s kontrastem barev. Velmi působivá je například kombinace tmavých klik se světlými dveřmi.