Stavební firmy začaly s proměnou vlakového nádraží ve Vsetíně a jeho širokého okolí. Práce vyjdou téměř na tři miliardy korun. Pro město je to zásadní investice, která významně posune úroveň dopravy.

Vlakové nádraží ve Vsetíně čeká velká proměna.

Vlakové nádraží ve Vsetíně čeká velká proměna. 

Město vyhlíží proměnu zanedbaného prostoru dlouhá léta a nyní se konečně dočká.

„Spolupracovali jsme na tom se státem několik let a jsem rád, že se všechno podařilo. Jako radnice máme připravenou rekonstrukci přednádražního prostoru a okolí, která začne příští rok,“ uvedl vsetínských starosta Jiří Růžička.

„První kroky už k tomu byly učiněny v minulosti, kdy soukromý investor vybudoval u nádraží nákupní galerii a podzemní parkoviště,“ poznamenal.

Nový přestupní terminál má fungovat od roku 2023. Do té doby budou lidé využívat současnou budovu. Kvůli stavebním pracím však bude pohyb v ní omezený.

„Nový terminál bude sloužit pro potřeby cestujících vlakové i autobusové dopravy a pro zajištění provozního zázemí železniční stanice,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Terminál bude mít dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží, do něhož povede podchod. Hlavní čekací plochy pro cestující budou umístěny v odjezdové hale v prvním podlaží a navážou na pokladny. Všechny prostory propojí otevřené schodiště s výtahem a eskalátory. Ve spolupráci s městem dojde k výstavbě parkovacího domu s kapacitou 310 míst.

Nové budou také dva podchody. První nahradí stávající přechod ve Štěpánské ulici a přejezd v ulici U Křivačkárny, druhý povede na nová nástupiště a zároveň zajistí propojení centra s místní částí Na Lapači.

„Vyústí totiž na straně jedné v podzemním parkovišti Smetanovy nákupní galerie a na straně druhé v lokalitě bývalé Delty, kde město plánuje stavbu záchytného parkoviště a soukromý investor rezidenční bytovou a komerční výstavbu,“ uvedl Růžička.

Vznikne i nové vnější nástupiště dlouhé 350 metrů a ostrovní nástupiště o stejné délce s bezbariérovým přístupem. Změní se také napojení na železniční trať do Velkých Karlovic.