Třetina sportovní haly na stadionu Míru v Táboře už je zbouraná, v červnu na jejím místě zahájí stavbu nové za 153 milionů korun. Nabídne velké hřiště i pro florbalové zápasy či atletický tunel.

Sportovní hala v Táboře půjde k zemi, na jejím místě postaví moderní centrum...

Sportovní hala v Táboře půjde k zemi, na jejím místě postaví moderní centrum sportů. | foto: David Peltán, MAFRA

Když ji v roce 1929 postavili jako dočasnou pro výstavu Československého válečnictví, nikoho tehdy nenapadlo, že bude hala Míru na stejnojmenném sportovním stadionu sloužit dlouhých 90 let.

Ale nakonec se tak opravdu stalo a historie už hodně opotřebovaného objektu v dubnu roku 2020 definitivně končí. Bagry se pustily do práce a budovu bourají. Nahradí ji nová sportovní hala za více než 153 milionů korun.

„Už zhruba třetina je nyní zdemolovaná a práce postupují. Stavební suť se na místě třídí a odváží,“ potvrdil včera jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábora (TZMT) Jan Benda.

Harmonogram je takový, že v dubnu budou bourací práce téměř hotové, v květnu je dokončí a začne i odtěžování zeminy. Založení nové stavby je v plánu v červnu. Za 18 měsíců by mělo být hotovo a do nových prostor se vrátí natěšení sportovci. Zhotovitelem je sdružení firem Metrostav a Památky Tábor.

„Nová hala nabídne hřiště o velikosti 40 krát 20 metrů, které je dnes standardem pro florbal, futsal či házenou. Pro sporty s menším požadavkem na prostor, tedy volejbal, basketbal, či pro tréninkové účely bude možné všesportovní halu předělit na tři menší hřiště. To vše s tribunou pro 500 diváků,“ vyjmenovala před nedávnem místostarostka Tábora Olga Bastlová.

Strop má být vysoký 10 metrů. Součástí nového komplexu bude atletický tunel s 60 metrů dlouhou dráhou a dostatečným výběhem dalších 30 metrů. Atleti tam budou mít i prostor pro skok do dálky a výšky a trenažér na vrh koulí či hod diskem.

Uvnitř bude také prostor, který lze využít jako taneční sál, rozcvičovnu nebo zázemí pro všeobecnou přípravu. Součástí novostavby je i posilovna nebo například místo pro režii v době pořádání atletických klání na venkovním oválu.

Benda potvrdil, že o nové sportovní centrum je značný zájem. „Rozhodně nebude žádný problém s tím, abychom jej zaplnili,“ uvedl.

Za současných vládních opatření v souvislosti s koronavirem to není aktuální, ale třeba už na podzim bude nutné také najít dočasné prostory pro kluby a spolky, které starou halu využívaly.

„Zabývali jsme se tím společně. Část jich bude například v hale v Kvapilově ulici,“ podotkl jednatel TZMT. Školy by měly využívat i další menší tělocvičny a zařízení.

Komplex poblíž nádrže Jordán

Ještě před zahájením prací na samotné novostavbě dochází k zajímavé změně v projektu. Součástí bude i posílení konstrukce pro budoucí umístění fotovoltaiky.

„Ta by v letních měsících měla kromě nové haly poskytnout i dostatečný výkon pro sousední plavecký bazén. Úprava si vyžádá investiční náklady vyšší o 2,5 milionu korun. Ale vzhledem ke stále rostoucím cenám energií je fotovoltaika dobře návratný a ekologický projekt. Zvýšení nákladů schválila rada města 16. března,“ upozornil Luboš Dvořák, mluvčí táborské radnice.

Táborští po dokončení haly získají v jednom místě celý sportovní komplex poblíž Jordánu. „Kromě samotné haly bude přínosem fakt, že v lokalitě kolem Kvapilovy ulice vznikne ucelený kampus, který bude sloužit nejen klubům a spolkům, ale i ostatní veřejnosti,“ doplnil Jan Benda.

Investorem celé akce jsou Tělovýchovná zařízení města Tábora, společnost města. Radnice do ní z rozpočtu vložila potřebné finance a také pozemky, na nichž areál stojí. O zakázku byl při výběrovém řízení mezi společnostmi zájem. „Ucházelo se o ni sedm firem,“ uvedla místostarostka Bastlová.

Stará hala byla hodně zchátralá. Konstrukční části byly vyžilé a na mnoha místech byl narušený obvodový plášť. Do střechy už také zatékalo a voda se v minulosti dostala i na palubovku.