Přívoz mezi Císařským ostrovem a Trojou nejezdí. Dopoledne byl provoz zastaven kvůli vysokému stavu vody ve Vltavě. Od konce týdne je navíc naplánovaná jeho výluka kvůli stavbě nové lávky.

Místo třiceti cestujících se na nový přívoz v Troji vejde rovná stovka.

„Vzhledem k vysokému stavu vody v Praze je z důvodu bezpečnosti přívoz uzavřen až do odvolání,“ uvedla na svých webových stránkách společnost Pražská paroplavba, která provoz v Troji zajišťuje.

Předpoklad obnovení je podle webu Pražské integrované dopravy v úterý 23. června. Hned na to ale navazuje výluka z důvodu stavby nové lávky, která je v plánu od 19. do 30. června.

Přívoz označený jako P8 nahrazuje lávku, která se na začátku prosince 2017 zřítila do Vltavy.

Obvykle jezdí podle pravidelného jízdního řádu v pracovní dny od 7:00 do 19:00, o víkendech od 08:00 do 20:00. Výjimkou z pravidelného provozu může být zvýšení průtoku vody na vodočtu v Praze-Chuchli nad 170 metrů krychlových za sekundu, uvádí Pražská paroplavba. 

Plavidlo má kapacitu 100 lidí, poskytuje bezbariérový přístup a přeprava je zdarma.

Nová lávka se staví, hotova by měla být do konce letošního října a vyjde na 128 milionů korun. Buduje ji firma SMP CZ.

Původní lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Případ stále vyšetřuje policie. Přívoz bude v provozu až do dokončení nové lávky, poté bude zrušen.