Při rozhodování o volbě systému rozvodů vody nebo podlahového vytápění by se kromě výběru vlastního materiálu měl brát na zřetel také způsob spojování, který stojí za poruchami a nekvalitně provedenými realizacemi.

Spoj býval vždy kritickým místem a často ohniskem chyb. U klasického plastového potrubí se používá technika svařování, ať už na tupo, polyfuzní svařování nebo svařování elektrotvarovkami. Jenže kromě zmíněných technologií existuje spolehlivé spojování bez lepení a o-kroužků.

Jedná se o tzv. metodu násuvné objímky, která se kombinuje s potrubím vyráběným z hi-tech materiálu PE-Xa. Tato metoda je velmi rychlá a hlavně prakticky vylučuje montážní chyby.   Metodu násuvné objímky vyvinula společnost REHAU pro svůj unikátní systém RAUTITAN.

888 39 D074 5523 1
Zdroj: Rehau

Funkčnost spoje svou jednoduchostí vylučuje množství montážních chyb. Na spoj se mechanicky nasune plastová nebo mosazná objímka, fitinek má podobný vnitřní průměr jako trubka, která se rozšíří pomocí expandéru a díky své tvarové paměti se sama těsně obtáhne okolo fitinku – sama se tak stává těsnicím prostředkem. Pro doplnění – expandér dodává rovněž firma REHAU.

Násuvná objímka v polymerním provedení je obousměrně použitelná, materiál je pružný, nevyžaduje proto velkou lisovací sílu a nepoužívá se žádné lepidlo, o-kroužky ani svařování. U fitinek RAUTIAN RX z červeného bronzu došlo k odstranění stopového množství olova a jeho nahrazení směsí fosforu a síry.

Spoj metodou násuvné objímky eliminuje tvorbu tlakových ztrát, hlučných rázů i vznik míst pro tvorbu usazenin. Kompletně odpadá odstraňování otřepu a kalibrace trubek.