Rekreační objekt vybudovaný za socialismu, situovaný v působivé krajině Orlických hor, byl nedávno podroben citlivé rekonstrukci. Třebaže původní zděné a kamenné konstrukce byly převážně zachovány, díky vhodně umístěným přístavbám či zeleni na střeše jde o dům, který si v ničem nezadá ani s moderními novostavbami. Obzvláště efektní je zejména velkoplošné zasklení vytvářející výrazný štít, jenž je jedním z principiálních prvků nového architektonického konceptu.

Architektura českých chat ze sedmdesátých až osmdesátých let se z poměrně pochopitelných důvodů netěší velké oblibě. Často jde o slepence hmot a materiálů, na něž v dobách vzniku daného objektu padla volba jen proto, že se je vůbec podařilo sehnat. Tyto stavby však mnohdy skýtají velký potenciál – uvolíme-li se do nich zainvestovat a svěříme-li návrh rekonstrukce šikovným architektům. Výsledkem pak může být stavba, jež splňuje aktuální nároky na rekreaci, či dokonce trvalé bydlení, jako je tomu v případě chaty v horském středisku Čenkovice v údolí pod Bukovou horou.

Při pohledu shora stavba nyní téměř splývá s okolní přírodou.

Při pohledu shora stavba nyní téměř splývá s okolní přírodou.

Původní stavba, tvořená kamenným a cihelným zdivem či dřevem a opatřená krovem se sedlovou střechou, již protínalo výrazné kamenné komínové těleso, loni doznala zásadních úprav. Jak exteriérová, tak interiérová část objektu získala po zásazích zcela nový, moderní výraz, který plní představy investorů nejen po vizuální, ale též praktické stránce. Mezi nejvýraznější nové prvky patří extenzivní zelená šikmá střecha, díky níž stavba při pohledu shora téměř splývá s okolní přírodou. Rostliny, konkrétně rozchodníky, zde nejenže ochlazují okolí (tím, že vsakují množství dešťové vody, již následně vypařují), ale také účinně izolují, a napomáhají tak vytvářet tepelnou pohodu v podkroví. Architektonický návrh vznikl ve studiu ARCHTEAM.

Sklo a dřevo hrají prim

Pobyt uživatelům domu zkvalitňují rovněž dvě přístavby – dřevěná a skleněná –, které významně rozšiřují užitnou plochu. Nová dřevěná hmota pojímá krytou terasu a vstupní prostor s hlavním vchodem (zádveří). V útrobách skleněné konstrukce se subtilními černými rámy vznikla zimní zahrada jako relaxační místnost, skrze niž může sluneční svit pronikat hlouběji do společenské místnosti s kuchyní, kde podtrhuje zařízení interiéru ve světlých barvách. V energetické bilanci domu se během zimy cíleně počítá s využitím pasivních solárních zisků prostřednictvím plošných zasklení. Ve srovnání s původními tmavými prostory jde o zásadní změnu, jež významně zkvalitňuje pobyt v domě.

Původní stav objektu před rekonstrukcí.

Původní stav objektu před rekonstrukcí.

Zděné konstrukce zachovány

Zdivo bylo ponecháno původní (včetně kamenného komínového), došlo pouze k nahrazení starého a vetchého dřevěného opláštění novým obložením z tepelně upraveného dřeva. Z vnitřní strany obvodových stěn byla instalována vnitřní tepelná izolace – dřevovláknité desky. Stejný materiál byl použit také k zateplení krovů. Do původní hmoty stavby byly vloženy nové stropní kleštiny v původní modulové osnově, realizován byl také nový stropní záklop vymezující podkrovní pokoje a instalována příčka oddělující hygienické zázemí od obývacího pokoje. Také původní krov musel být nahrazen novou konstrukcí.

Výrazný a funkční interiér

Stěny v přízemí jsou z interiérové strany obloženy světlými HPL deskami (vysokotlaký laminát), které doplňuje oranžové marmoleum na podlaze. Oranžová našla uplatnění rovněž v podkroví – v podobě probarvených MDF obkladů (polotvrdé vláknité desky) i podlah, přičemž vše je doplněno bílým schodištěm a praktickým, prostorově účelným nábytkem.

Majitelé si do objektu přáli zakomponovat také parní saunu, již architekti umístili do malé niky mezi kuchyňským koutem a koupelnou v přízemí, a vířivou vanu, která našla své místo v zimní zahradě. V přilehlém okolí domu byla zachována původní zeleň, sestávající ze stoletého javoru, okrasných keřů a bylinné loučky.

Stěny v přízemí jsou z interiérové strany obloženy světlými HPL deskami, které doplňuje
oranžové marmoleum na podlaze.

Stěny v přízemí jsou z interiérové strany obloženy světlými HPL deskami, které doplňuje oranžové marmoleum na podlaze.

Úsporná energetika

Prostory jsou vytápěny krbovou vložkou s teplovzdušnou komorou pro zimní zahradu. Sekundárním zdrojem tepla je elektrický podlahový systém a žebříkové sušáky v koupelně. Kompaktní tepelné čerpadlo typu vzduch/vzduch zajišťuje chlazení, vytápění a odvlhčování prosklené přístavby. Objektu, kolaudovanému v březnu 2021, byla po rekonstrukci přidělena třída energetické náročnosti budovy B.

Mezi nejvýraznější nové prvky patří extenzivní zelená šikmá střecha osazená rozchodníky.

Mezi nejvýraznější nové prvky patří extenzivní zelená šikmá střecha osazená rozchodníky.